-->

Thursday 30 October 2014

" Mini Cinta Pavlova "

Harini i nak share ler resepi Pavlova yg i baru bake semlam.. wahh kemain rajin yer sejak 2 menjak ni ^_^. I memang dari dulu suke masak2 ni.. cume kene ikut mood lah.. kalo mood swing ke kiri maka kekiri la mknn tu kalo ke kanan ke kanan la makanan tu .

malas pulak nak taip panjang2. ni ha resepi mudah jek.. tp xde gambar step by step tau. tapi nnt i explain la step by step sampai siap ye uolls ^_^

Bahan bahan Pavlova :

  • 4 biji telur (tak kisah besar ke kecik ke sedang ke)
  • 1/2 cawan gula caster/halus ( tak kisah nak secawan ke 2 cawan ke xde cawan ke, kencing maneh ko yg kene nanti hehe)
  • 1 sk esen vanila
  • 1 sk perahan jus lemon/ cuka masakan (i pakai jus lemon sbb tu je yg ade )
  • 1 sb tepung jagung
  • Non Dairy whipping cream
  • Buah yang masam
Caranye macam ni :

mula2 pastikan segala peralatan bersih dari bendasing, setitik air pon tak mo ade ye.
lepas tu telur 4 biji di ambil putih sahaja. Putih telur sahaja, jgn sampai ade kuning yg masuk ye. nnt tak jadi jangan salahkan iolls ye.
Next pukul telur sampai berbuih then masukkan gula dan pukul lagi dengan had laju tinggi. Agak2 dah kental masukkan esen vanilla dan jus lemon. pukul lagi laju laju dan bila terbalikkan bekas, adunan tak jatuh terlingkut ye .
Next bile dah bertanduk gitu (dah tak jatuh terlingkop kalo terbalikkan) masukkan tepung jagung tapi jgn putar ngan mixer or pukul laju laju, kaup balik sahaja sampai agak2 tak nampak tepung tu dah.
Then dah leh bakau lam oven dengan heat 150 degree selama 40 min ke sejam. agak2 la uoll tengok macam dah kale perang tu dah ok la kot.. kalo yg buat besar2 tu try cucuk dlm nye.. tgk lekat ke tak.. kalo x lekat bakau lagi tp slow kan heat nye supaye tak hangus.

Bile dah masak tu jgn trus kuar kan tapi padamkan karen dan biar sejuk lam oven , kalau keluarkan terus terkejut beruk nanti pavlova tu. ^_^

Bile dah sejuk baru letak topping.

Topping pule :

I guna yang ni sbb dah manis dan tak yah letak gula. just putar pakai mixer sampai bertanduk cm tadi atau x berkilat dah.

  

Kalau nak wat cream dia agak2 je jgn byk sgt kan nak letak kat mane plakkkan.. agak2 secawan je pastu bile putar dpt byk.

then hias la jadi macam ni


Selamat Mencuba Uolls ^_^
 

No comments:

Post a Comment